gezhond en zo Alternatieve tekst voor de afbeelding. hart

DROOGVOER ?

hart

Om verschillende en persoonlijke redenen verkiezen vele mensen droogvoer (brokken).
De meest voor de hand liggende zijn : het is proper, makkelijk en handig. Om een relatief goede en gezonde brok aan te kunnen bieden, hebben wij een assortiment bijeen gezocht dat voldoet aan een paar kwaliteitseisen, waaronder de belangrijkste zijn : we zoeken een zo groot mogelijk aandeel dierlijk eiwit van het totale eiwit percentage, zoveel mogelijk vlees als ingrediënt, zo weinig mogelijk granen, glutenvrij, hoe minder koolhydraten hoe beter, een lage glycemische index (geen snelle suikers), liever dierlijk vet dan plantaardige vetten, zo weinig mogelijk ruwe as, zo weinig mogelijk ruwe celstof. Het is zeer moeilijk om een brok te vinden die aan al deze eisen voldoet. Kortom : aan hoe meer van bovenstaande punten een brok voldoet, hoe beter hij beschouwd mag worden.

Er zijn drie verschillende bereidingswijzen van brokken : geëxpandeerd, geëxtrudeerd of geperst.

Geëxtrudeerde / Geëxpandeerde brokken

Geëxtrudeerd brok wordt op hoge temperatuur verhit, in ieder geval boven de honderd graden Celsius. De ingrediënten zetten uit waardoor een krokante brok ontstaat. Dit type brok stimuleert kauwen. In de maag zuigen deze brokken zich vol, zij drijven op maag sap en water , waardoor ze minder goed "kneedbaar worden voor de maag"

Geperste brokken

Geperste brok wordt op een veel lagere temperatuur verhit tijdens het pers proces, in ieder geval onder de vijfenzeventig graden Celsius.
Let wel : al de losse ingrediënten worden op voorhand ook tot 100% verhit, dit om ze bacterie vrij te maken. dit is bij wet verplicht ! Zoals de naam al zegt worden ze samen geperst waardoor het volume af neemt. In de maag zinken de brokken en vallen ze uit elkaar zodat ze beter "kneedbaar" worden voor de maag.

Voor- en nadelen type brok

Vroeger was extruderen nodig om de verteerbaarheid van de koolhydraten, de granen, te verhogen. Vermits we granen zoveel mogelijk proberen te vermijden en door het feit dat tegenwoordig granen vooraf worden bewerkt , maakt het dus niet meer zoveel uit. Een nadeel van de hoge temperatuur die bij extruderen gebruikt wordt, is dat vetten bij verhitting boven de honderd graden gaan. Hierdoor kan de stofwisseling van je hond nadelig beïnvloed worden. Hierbij kom dat vele nuttige stoffen "dood" worden verhit en dus verloren gaan. Daarom voegen de meeste fabrikanten na het verhittingsproces bepaalde nuttige bestanddelen terug toe. Een ander nadeel is dat deze brokken in de maag gaan drijven en niet zo snel uit elkaar vallen. Dit kan de kans op maagtorsie verhogen.

OPENINGSUREN

Zo & Ma Gesloten / Dinsdag t.e.m. vrijdag : 10u-12u30, 13u-18u
Zaterdag : 10u-12u30, 13u-16u

MAIL : INFO@GEZHONDENZO.BE HALLEBAAN 60 , 2240 ZANDHOVEN TEL 0474.708.864